Behandlingar

Allmänt

Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras också munnen. Hur snabbt eller långsamt det ska gå kan du själv påverka. Många av de förändringar som sker i munnen märker man inte själv i början.

Tandläkaren kan däremot märka ett problem långt innan skadan är skedd. Det är ett av skälen till att det är bra att besöka sin tandläkare eller tandhygienist regelbundet. När du kommer till oss för första gången görs en noggrann undersökning av din mun och dina tänder.

Om det blir aktuellt med återbesök får du alltid en kostnadsberäkning. Finns det flera tänkbara lösningar på dina problem beslutar vi tillsammans med dig vad som blir bäst i just ditt fall.

                                            

Tillbaka

Estetisk tandvård

Modern tandvård ger dig inte bara hela och rena tänder ? idag får vi även många frågor och önskemål om estetisk tandvård. På Dentaplanet AB har vi stor erfarenhet av att skapa bra balans mellan tändernas funktion och utseende.

Det kan handla om allt från att vi byter ut någon enstaka missfärgad fyllning till att vi förändrar hela ditt leende med hjälp av porslinskronor. Många patienter väljer också att bleka sina tänder med någon av våra effektiva och skonsamma blekningsmetoder. Fråga oss gärna, ingen fråga är för liten.

                                               

Tillbaka

Akuttandvård

Akuta tandbesvär kan uppstå vid de mest olägliga tillfällen. Vår ambition är att kunna ta emot dig som söker akut hjälp samma dag. Då är det viktigt att ha en tandläkare man känner sig trygg med. Man behöver också veta att man kan få hjälp snabbt.

Tillbaka

Boka akutvård omgående

Vårt mål är att så snabbt som möjligt avhjälpa dina besvär. Vad är det som orsakar akut tandvärk? Om tandpulpan blivit inflammerad uppstår en akut tandvärk.

Detta kan man få om man haft hål i en tand och att det gått vidare in i tandens pulpa. Vid en sådan värk behöver tanden alltid rensas med bakteriedödande medel och senare behövs en rotfyllning. Man kan behöva komplettera med antibiotikabehandling om det uppstått svullnad eller varbildning.

Kanske har du bitit av en del av tanden eller en gammal lagning och det känns vasst och obehagligt i munnen? Detta kan man laga tillfälligt så det känns bra tills man får en ny tid att åtgärda tanden ordentligt.

Inga besvär är för små för oss! Du är alltid välkommen att ringa. Vi anser att det är bättre att komma en gång för mycket än att vänta för länge. Desto större chans finns det att åtgärda tanden i tid eller förhindra tandvärk.

                                            

Tillbaka

Rotfyllning

Om bakterier når pulpan via till exempel ett djupt kariesangrepp måste tanden rotbehandlas och sedan rotfyllas för att undvika värk och kroniska inflammationer.

Under lokalbedövning avlägsnas all skadad och nekrotisk pulpavävnad samt alla bakterier från rotkanalerna som finns inne i pulpan. Därefter tillsluts rotkanalerna i pulpan med ett vävnadsvänligt rotfyllnadsmaterial.

För att rotfylla en tand krävs vanligen 1-3 besök. Man kan känna viss ömhet och lite smärta efter rotbehandlingen men den ska försvinna efter ett par dagar. Efter rotfyllning kan man täcka tanden med en vanlig compositfyllning eller med en krona.

En rotfylld tand mörknar varför många väljer att täcka tanden med en krona. Vid svårare fall anlitar vi vår samarbetspartner som är specialist inom endodonti.

                                            

Tillbaka

Tandblekning

Blekning av tänderna sker säkrast i samråd med tandvården och med hemblekning i form av individuellt framställda plast -skenor (görs hos tandtekniker) som sedan fylls med speciellt blekmedel som bara får säljas i tandvården.

Man kan välja om man vill ha skenorna på natten eller under dagen. Före blekning ska tänderna rengöras och poleras så att alla missfärgningar av kaffe, te,rödvin och nikotin är borta innan man sätter igång. Resultatet efter blekning är mycket individuellt.

                                            

Tillbaka

Nattblekning

Vi börjar med att bedöma om dina tänder är lämpliga för blekning. Därefter noterar vi din tandfärg och tar foto på dina tänder så att vi kan se skillnaden efter blekningen.

Vi tar avtryck för blekskenor som sedan framställs i mjuk plast direkt efter dina tänder hos vår tandtekniker. När skenorna är klara träffas vi och går igenom hur du ska göra hemma.

Efter några dagar träffas vi igen för att se hur blekningen framskrider. Det är individuellt hur snabbt tänderna blir blekta. Oftast behöver man bleka tänderna 5-8 nätter. Blekskenorna ska då sitta på plats 8-10 timmar per natt. 

                                            

Tillbaka

Dagblekning

För dagblekning gäller samma som för nattblekning utom att du får använda en lite kraftigare blekningsgel som du använder i individuellt anpassad skena ca 30 minuter per dag.

Vi använder Opalescence. Borttagning av missfärgningar och bakteriebeläggningar behöver göras före blekning. Fyllningar och kronor bleks inte. Detta kan innebära att man behöver göra om en fyllning en tid efter blekningen är avslutad.

                                            

Tillbaka

Tandimplantat

Om du skulle förlora en, flera eller till och med alla dina tänder går det idag utmärkt att ersätta dem med implantat.

Ett implantat är en konstgjord rot i form av en titanskruv. Denna titanskruv integrerar, det vill säga växer fast, i käkbenet och på den kan sedan en eller flera kronor fästas. För våra patienter ger de nya tänderna välbefinnande, bekvämlighet och självsäkerhet.

Vi på Dentaplanet har gjort implantatbehandlingar i flera år. Vi gör allt från operation till färdig tand eller bro i vår praktik.

Vi arbetar nu med Replace Tapered, Nobel implantatsystem, detta system har vi använt i flera år och är mycket nöjda med detta. Din garanti för en trygg och säker behandling.

                                            

Tillbaka

Bettskena

Många människor pressar eller gnisslar tänder. Det kan leda till huvudvärk, ömma tänder och käkar. En bettskena kan lindra eller ta bort besvären genom att bidra till att spända muskler kan slappna av.

Skenan skyddar också från det slitage och den belastning på tänderna som gnisslingen orsakar. Vanligtvis används bettskenan endast när man sover. För att lindra de vanligaste besvären används oftast en bettskena av hårdplast. För mer akuta besvär framställs ibland en mjukplastskena.

Tillbaka

Tandvårdsstödet

Den 1/7 2008 infördes en ny tandvårdsförsäkring i Sverige. Man kan säga att den består av två delar. 1. Du får ett bidrag i form av en tandvårdscheck (ATB) på 300 eller 600 kronor per år, beroende på ålder. 2. Ett högkostnadsskydd infördes.

Högkostnadsskyddet är utformat så att för tandvård som överstiger ca. 3000 kronor under ett år (12 månader) ersätter försäkringskassan en del av kostnaden.

- Kostnader mellan 3000 och 15000 kronor ersätts med ca. 50%. - Kostnader som överstiger 15000 kronor ersätts med ca 85% av försäkringskassan.

Kostnaden som ersätts är beräknad på s.k. referenspriser vilket inte alltid är samma som tandläkarens pris. Du kommer att få ett kostnadsförslag från oss för den behandling som gäller just Dig.

Alla behandlingar omfattas inte av tandvårdsstödet. Med ett år menar man från behandlingens start och tolv månader framåt.

Det nya regelverket är mycket omfattande och kraven på oss i tandvården har skärpts vad gäller utredningar och dokumentation (foto, röntgen mm). Det kan bl.a. medföra att behandlingstiderna blir lite längre än tidigare. Vi hoppas att du har överseende med detta.

                                            

Tillbaka